Featured

banner 480

2017. február 7-én rendezik meg világszerte a Biztonságos Internet Napot (Safer Internet Day), melynek célja, hogy felhívja a figyelmet az online technológiák és mobil eszközök felelős és biztonságos használatára. A Budapesti Polgárőrség elindította Magyarországon egyedülálló cyber-megfélemlítés elleni mintaprogramját. A „Behálózva” program célkitűzése, hogy ráirányítsa a figyelmet a hazánkban minden harmadik gyermeket érintő probléma jelentőségére, és segítséget nyújtson ahhoz, hogy a cyber-megfélemlítés a diákok, a szülők és a pedagógusok együttes bevonásával váljon megelőzhetővé és kezelhetővé. A program egy fővárosi középiskolában már jelenleg is megvalósul.

A CYBER-MEGFÉLEMLÍTÉS (cyberbullying) az, amikor a szóbeli és/vagy a közösségi megfélemlítést elektronikus technológiák (chat, blog, mobil alkalmazások, e-mail, SMS, MMS, vonalas telefon, stb.) használatával valósítják meg. Ide tartozik a bűncselekménynek minősülő internetes és telefonos zaklatás, valamint egyéb, jogszabályellenesnek nem minősülő megfélemlítésre irányuló cselekedet, amelynek célja az egyén tekintélyének, önbizalmának, erőpozíciójának és társadalmi státuszának rongálása. Jellemző rá, hogy állandó, intenzív, és komoly lelki sérülést idézhet elő.

A cyber-megfélemlítés nagyon sok fiatalt, és az őket körbevevő felnőtteket érinti Magyarországon is, ennek ellenére mégsem része az általános értelemben vett megelőzésnek. Sajnálatosan sem az iskolában, sem otthon nem foglalkozunk ezzel a problémával, az általa kiváltott negatív hatások súlyosságának megfelelően.

A OnePoll által végzett kutatás szerint, a tanárok 69%-a és a fiatalok 40%-a mondja azt, hogy többet kellene tanítani az internetes zaklatásról és az online biztonságról. A megkérdezett szülők 40%-a nem tudja, hogyan reagáljon, ha gyermeke cyber-megfélemlítés célpontjává válna, vagy hogyan kell beállítani a szűrőket a számítógépeken, a tableteken és a mobiltelefonokon.

A Budapesti Polgárőrség Magyarország legnagyobb bűnmegelőzéssel foglalkozó civil szervezeti szövetségének tagjaként, a civil felelősségvállalás eszközével vállal szerepet a bűnmegelőzésben, és a közbiztonság javításában a főváros területén. Prevenciós programjaiban kiemelt figyelmet fordít a fiatalkorúak áldozattá válásának megelőzésére és a felvilágosításra, amelyben aktívan bevonásra kerülnek a közösségi szolgálatos fiatalok és az ifjú polgárőrök. A Szövetség várja olyan önkéntes fiatalok jelentkezését, akik szívesen bekapcsolódnának az ifjúsági bűnmegelőzési prevenciós programokba!  

A tervek szerint a most megvalósuló pilot-projekt tapasztalatai alapján, a „Behálózva” program a 2017/2018-as tanévben több fővárosi általános- és középiskolában is elindításra kerülhet.

 

További információ:

BPSZ Sajtóosztály

0630/621-0070

 

1 szazalek 7 med 480