Featured

konf

 

„A társadalmi bűnmegelőzés nemzetközi és gazdálkodási sajátosságai”

Nemzetközi Polgárőr Konferencia

 

A Budapesti Polgárőrség kétnapos nemzetközi konferenciáján 8 ország, közel 200 vendége vesz részt. A magyar és angol nyelven folyó tanácskozáson a kormányzat-, a fővárosi rendészeti szakmai szervezetek, a civil-, és gazdasági szervezetetek képviselői, szakemberei vesznek részt.

A konferencia első napján került bejelentésre a Fővárosi Közbiztonsági- és Bűnmegelőzési Tanács (FKBT) megalakításának szándéknyilatkozata, amely a fővárosi bűn- és baleset-megelőzés és a katasztrófavédelem területén dolgozó szervezetek szakmai fórumaként kíván működni.

 

Kocsis Máté Józsefváros polgármestere, főváros önkormányzati és rendészeti tanácsnok, a konferencia fővédnöke halaszthatatlan elfoglaltsága miatt levélben köszöntötte a résztvevőket. Mint írta: a migrációs nyomás miatt az Európai Uniónak és Magyarországnak is egészen új kihívásokkal kell szembenéznie, amelynek során mind a magyar rendőrség, mind a polgárőrség derekasan helyt áll, és egész Európa számára példát mutat.

 

Bucsek Gábor rendőr vezérőrnagy, rendőrségi főtanácsos, Budapest rendőrfőkapitánya előadásában a Budapesti Rendőr-főkapitányság és a Budapesti Polgárőr Szövetség összehangolt, stratégiai együttműködésének területeit mutatta be, mint mondta: a rendőr hivatása, a polgárőr önzetlensége.  

 

Dr. Túrós András, az Országos Polgárőr Szövetség elnöke az állam és a polgárőrség együttműködéséről tartott előadásában kiemelte, hogy mára a polgárőrség közbiztonsági kincsé vált.  

 

A konferencia első napján előadást tartott még:  

 

- Csampa Zsolt Belügyminisztérium önkormányzati koordinációért felelős helyettes államtitkár

 

- Dr. Viski József Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztési programokért felelős helyettes államtitkár

 

- Kun Szabó István vezérőrnagy Honvédelmi Minisztérium, Miniszteri biztos

 

- dr. Hatala József Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács elnöke

 

- Kardos Pál Országos Polgárőr Szövetség alelnöke, Budapesti Polgárőr Szövetség elnöke

 

- Steiner Attila,  a Budapesti Polgárőr Szövetség gazdasági-ügyviteli alelnöke, az Országos Polgárőr Szövetség  volt gazdasági főreferense

 

- Alan Seldon, New Scotland Yard bünügyi bevetési parancsnoka

 

- James F. Albrecht, Pace University professzora, EULEX Koszovó, volt kapitányságvezető, NYPD (New York)

 

- Dr Christián László r. alezredes, PhD, egyetemi docens, Nemzeti Közszolgálati Egyetem Magánbiztonsági és Önkormányzati Rendészeti Tanszékének vezetője 

 

- Dr. Avi Bleier Nemzetközi Biztonsági- és Terrorizmus Elleni Intézet elnöke

 

 

A konferencia célja a társadalmi bűnmegelőzés aspektusainak és gazdálkodási sajátosságainak bemutatása, a külföldi bűnmegelőzési szervezetek, polgárőrségek tevékenységének, valamint a működésükbe bevont források és a gazdálkodási szemléletük megismerése. A konferencia résztvevői közösen keresik a választ arra, hogy milyen eszközökkel fejleszthető hazánkban a társadalmi- és vállalati felelősségvállalás, és milyen formában vonhatóak be a fiatalok a bűnmegelőzésbe.

 

 

A konferencia lehetőséget biztosít a nemzetközi kapcsolatok ápolására és a határon túli bűnmegelőzés támogatására is, a rendezvényre ellátogat a Kárpát-medencei Polgárőr Szövetségek Fórumának több tagja, valamint 8 országból (Amerikai Egyesült Államok, Kanada, Egyesült Királyság, Észtország, Ciprus, Ukrajna, Izrael, Írország) érkeznek előadók és vendégek Magyarországra.