Featured

Környezetvédelmi képzés SEBI0613


FELHÍVÁS

„POLGÁRŐR PARLAGFŰ TESZEDD”

programhoz való csatlakozásra

 

Az Országos Polgárőr Szövetség 2017-benmeghirdeti a „Polgárőr Parlagfű Teszedd” programot, melynek célja, hogy a polgárőr egyesületek aktívan vegyenek részt lakóhelyük parlagfű-mentesítésében az egészséges környezet megteremtése érdekében.

Az akcióval a polgárőrök ráirányítják a figyelmet arra, hogy a parlagfű elleni védekezésben is kiemelten fontos a megelőzés: meg kell akadályozni, hogy a parlagfű virágot hozzon és termést érleljen. A parlagfű gyomlálással, kaszálással, és növényvédőszeres kezeléssel egyaránt eltávolítható.

A földhasználók és földtulajdonosok számára törvény írja elő, hogy minden év június 30-ig végezzék el földterületeiken a parlagfű-mentesítést, és a gyommentes állapotot egészen a vegetációs időszak végéig folyamatosan biztosítsák. A parlagfű-mentesítés elmulasztása miatt hatósági eljárás július 1-től indítható, de a védekezést már időben, a hatósági intézkedések megkezdése előtt el kell végezni!

A „Polgárőr Parlagfű Teszedd” program keretében az Országos Polgárőr Szövetség Környezetvédelmi Bizottsága polgárőr egyesületek részére „CÉLKERESZTBEN A PARLGFŰ” címmel, országos fotó- és videó pályázatot hirdet. Az egyesületektől olyan fotókat és videókat várunk, amelyek megmutatják, hogy egyesületként milyen formában járulnak hozzá egy adott településen történő parlagfű elleni védekezéshez. A pályázatok vonatkozhatnak a településen végzett parlagfű írtásra vagy az ezzel kapcsolatos szemléletformálásra, aktivitásra. A beérkező pályázatokat szakmai zsűri értékeli és a nyerteseket értékes ajándékokkal díjazzuk! A pályázatra jelentkezni a www.greenopsz.hu weboldalon lehet!    

A „Polgárőr Parlagfű Teszedd” kezdeményezéshez való csatlakozás egy kitűnő alkalom arra, hogy a polgárőrök hozzájáruljanak lakókörnyezetünk egészségesebbé tételéhez!

Kérjük, hogy az egyesületek az elkövetkező hetekben aktívan kapcsolódjanak be településükön folyó parlagfűmentesítésbe, hiszen tartós eredményeket csak társadalmi összefogással, közös fellépéssel érhetünk el!