Featured

 BRP8612 2

 

A Than Károly Középiskola rendészeti osztályainak tartott ifjú polgárőr toborzó témanapot a Budapesti Polgárőrség június 26-án a Zuglói Civil Házban. A polgárőrség sokrétű tevékenységét bemutatni hivatott rendezvény mindvégig a diákok bevonásával, interaktív módon zajlott le.

 

 BRP8585 1

 

A virtuális térben otthonosan mozgó diákok már a megérkezéskor online regisztráltak, amellyel elérést kaptak egy speciálisan, a rendezvényre létrehozott webfelületre, amelyre a szervezők előzetesen információkat és kérdőíveket töltöttek fel, melyet a fiatalok okos telefonjaikról, illetve a helyszínen a részükre biztosított Tabletekkel tudtak elérni a nap során. Az újszerű technikai platform alkalmazását az indokolta, hogy a résztvevők fókusz csoportként is működtek, ugyanis a kitöltött kérdőíveket a szervezők felhasználják egy most folyó kutatásban.  

 

 BRP8490 1

 

A „Velünk magad lehetsz!”, szlogennek megfelelően a témanapot a közösség és az egyén viszonyrendszerére épült fel. Ezt emelte ki előadásában Kardos Pál, a BPSZ elnöke, amikor visszatekintett a ma már 65 ezer tagú, 27 évvel ezelőtt alakult szervezet megalakulására. A polgárőrök olyan civilek, akik önkéntesen, ellenszolgáltatás és fizetés nélkül, szabadidejükben hajlandóak tevékenykedni a közösség érdekében. Korábban legfőbb teendőjük a közbiztonság fenntartása és javítása érdekében történő járőrözés volt, napjainkban azonban jelentősen kibővült, többrétegűvé vált a feladatkörük. A bűnmegelőzési célú járőrözésen túl, a polgárőrök segítséget nyújtanak a katasztrófahelyzetekben, az árvízi mentésben, a tűzoltásban, részt vesznek az ellopott járművek felderítésében, a nagy tömeget megmozgató állami és az önkormányzati rendezvények biztosításában, a természet- és környezetvédelemben, az iskolai prevenciós oktatásban, a karitatív munkában. Mindezek az elszántságon és a tenni akaráson felül folyamatos tanulást, rendszeres képzést igényelnek a polgárőröktől.

 

 BRP8538 1

 

Kardos Pál előadásában külföldi példákat is említett. Mint elmondta, az Egyesült Államokban és Kanadában a rendőrség szervezetébe integrálva működnek a polgárőrök, Angliában előbb alakult meg a polgárőrség, mint a Scotland Yard, Írországban nem lehet rendőr, aki előtte fel évig nem teljesített civilként önkéntes szolgálatot. Hazánkban is egyre közelebb kerül a hivatásos rendvédelmi szervekhez a polgárőrség, erősítve a társadalom közbiztonságát.

 

 BRP8552 1

 

Az internethasználat veszélyeire, az online térben megjelenő káros jelenségekre hívta fel a figyelmet Steiner Attila alelnök, a rendezvény főszervezője aki a fiatalokat játékos formában vonta be a beszélgetésbe. Mint azt elmondta, a polgárőrség határozottan fellép a cyber-megfélemlítés minden formája ellen. Ez a fenyegetés akkor valósul meg, amikor elektronikus technológiák alkalmazásával zaklatják, megfélemlítik, kiközösítik, szidalmazzák, vagy negatív színben tüntetik fel az adott fiatalt. Az UNICEF Magyar Bizottságának kutatása szerint a magyar gyermekek 31 százaléka vált már áldozatává internetes zaklatásnak, és közölük 47 százalék érezte magát emiatt depressziósnak. Az internet, a közösségi média felelőtlen használatából, gyakran viccesnek szánt kommentből vagy fotóból, lelki sérülés, esetleg tragikus kimenetel származhat a kipécézett személyre nézve, ezért alapos körültekintést és megfontolást igényel, hogy milyen felületen, milyen tartalmat hoznak létre és osztanak meg magukról a fiatalok.

 

 BRP8654 1

 

Az előadásokon bemutatásra kerültek olyan hazai fejlesztésű mobil alkalmazások, amelyek használata segítő jellegű, mint például a Házőrző, a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács otthonvédelmi applikációja, vagy például a Szív city, amely hirtelen szívmegállás esetén szakszerű és aktív közbeavatkozást segíti elő, és bemutatásra került az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Veszélyhelyzeti Értesítési Szolgáltatás, úgynevezett VÉSZ mobil alkalmazása is, amely a várhatóan bekövetkező, vagy már kialakult veszélyhelyzet által érintett területeken tartózkodók tájékoztatásáért került kifejlesztésre. A fiatalok megismerkedhettek egy pár elkerülendő külföldi mobil alkalmazással is. A polgárőrség egyedülálló, „Behálózva” elnevezésű cyberbullying elleni programja ezekre a kockázati tényezőkre hívja fel a tanulók, a szülők és a pedagógusok figyelmét. Az alelnök hangsúlyozta, hogy az online támadások elleni védekezés legfőbb szabálya, hogy egyetlen bántalmazást vagy erre irányuló kísérletet sem szabad szó nélkül hagyni, rögzíteni és a megfelelő fórumokon jelenteni kell a bántó szándékú tartalmakat. Bemutatásra került a Budapesti Polgárőrség jelenleg is fejlesztés alatt álló „Gondolkodj Zöldben!” elnevezésű mobil applikációja, amely a szelektív hulladékgyűjtéssel kapcsolatos hasznos tudnivalók ismertetése mellett, a közterületeken illegálisan létrehozott hulladék-lerakatok hatóságoknak történő közvetlen jelzésében nyújt segítséget a felhasználóknak. A fiatalok online kérdőíven mondhatták el véleményüket a készülő app-ról.

 

 BRP8784 1

 

Ezt követően Drózdi László és Pintér Patrik ifjú polgárőrök mesélték el, hogy hogyan váltak polgárőrré, mit jelent számukra a közösségért történő szolgálatvállalás és egy valódi közösséghez tartozás élménye.

 

 BRP8829 1

 

Az előadásokat követően a BPSZ Suli-Doki csapata tartott interaktív elsősegély bemutatót.

 

 BRP9162 1

 

A témanap a Dr. Mező Ferenc Általános Iskola erre az alkalomra tanpályává átalakított udvarán folytatódott, ahol a középiskolások a gyakorlatban, közelről ismerkedhettek meg az önkéntes tűzoltók, a motoros polgárőrök és a kutyás szolgálat tevékenységével.

 

 BRP9189 1

1 szazalek 7 med 480