Featured
 BRP69991

 

A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság szervezésében 2018 december 14-én került sor a téli felkészülési gyakorlatra és koordinációs értekezletre, valamint a Budapesti Polgárőrség mint önkéntes mentőcsoport rendszerbe állító gyakorlatára. 

A koordinációs értekezleten részt vett  az FKF Zrt., a BKK, az ELMŰ-ÉMÁSZ ZRT., a Fővárosi Csatornázási Művek, Fővárosi Vízművek Zrt., Budapest Főváros Önkormányzata, Budapesti Rendőr-főkapitányság ,az Országos Mentőszolgálat, a Magyar Honvédség vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár képviselője, Budapest Főváros Kormányhivatala Népegészségügyi Főosztálya,  Nemzeti Közművek Földgázszolgáltató Zrt., a FŐTÁV Zrt., , a BKV, a MÁV, illetve a Budapesti Büntetés-végrehajtási Intézet képviselője is. 

 

A téli felkészülési gyakorlat az esetleges katasztrófahelyzetben bevethető erők és eszközök szemléjéről szólt.  A gyakorlaton a Budapest Mentőszervezet önkéntes egységei  - többek között a Budapesti Polgárőrség tagjai és járművei - vettek részt, felvonultatva a rendkívüli téli időjárási helyzetben bevethető speciális képességű járműveiket. Az önkéntesek - polgárőrök, tűzoltók, polgári védelmi, alpin technikai, kutyás kereső , folyami, mentőszolgálati -  egységeit megtekintette dr. Uzsák Katalin a Budapest Főváros Kormányhivatal Főigazgatója és Varga Ferenc tűzoltó dandártábornok a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság Igazgatója.

 

 A felkészülési gyakorlattal az önkéntesekből álló "Téli Operatív Mentő Egység" összeállt, rendeltetése, hogy a lakosság életének és anyagi javainak mentésében, a hivatásos katasztrófavédelmi állomány munkáját segítse a téli időjárási körülmények miatt kialakult károk felderítésében, csökkentésében, a helyreállítási feladatok végrehajtásában.

 

A "Téli Operatív Mentő Egység" megalakulási gyakorlatán a Budapesti Polgárőrség 40 polgárőrrel és személygépjárművek mellett speciális rendeltetésű eszközökkel vett részt. A speciális járművek között megtalálható a Budapesti Polgárőrség Mobil Vezetési Pont gépjárműve, mely 6 fő részére biztosít klimatizált, irodai szintű munkahelyet többféle kommunikációs rendszerrel ellátva. Részt vesznek továbbá még terepjáró képességű járművek változatos felszereléssel és málházással, rendkívüli időjárási helyzet esetén az egység tevékenységében. 

Szükség esetén nem csak a megjelent 40 fő és 21 jármű vesz részt a  segítségnyújtásban, hanem a Budapesti Polgárőrség teljes személyi állománya, akik önkéntesen készen állnak a nap 24 órájában, hogy a főváros biztonságához hozzájárulhassanak.   

 

Képgaléria:

_BRP6790
_BRP6810
_BRP6817
_BRP6935
_BRP6971
_BRP6980
_BRP7058
_BRP7091