Featured

1 cover

 

Az óbudai polgárőr férfiasan helyt állt a veszprémvarsányi balesetnél.

  • Még mindig a történetek hatása alatt vagyok - kezdte Gyarmati Ferenc. Csótra indultam május 21-én kedden, ahová le volt szervezve egy munkám. Nem gondoltam, hogy később érek oda, mint terveztem…
  • Éppen egy kocsisorban álltam a 82-es főút kereszteződése előtt, amikor láttam, hogy elszáguld mellettem egy Audi, kielőzve a STOP táblánál álló sort - emlékezett vissza Ferenc. – Amikor észrevettem a kereszteződés jobb oldalán érkező autót, már tudtam, nagy baj lesz. Egy pillanat műve volt az egész! Hatalmas csattanást hallottam, majd a szemem láttára mindkétautó 30-50 métert repült, egyenesen a mezőre.


Ferenc azonnal tudta, hogy cselekednie kell. Az autóikból kiszálló sofőröknek intett, hogy álljanak el az útból, keresztülgurult a kereszteződésen, félreállt és kipattant a kocsiból.

   

  • Először az Audihoz siettem,- közelebb is volt, és rosszabbul is nézett ki az autó- benéztem az eldeformálódott vaslemezek között, ahol megláttam a sofőrt, rémisztő volt! – folytatta Ferenc. - Odahajoltam, hogy lássam, lélegzik-e, mert szörnyű állapotban volt. Nem eshettem pánikba, egy embernek, aki súlyosan megsérült segítségre volt szüksége. Tudtam, ha életben van, nem szabad mozgatnom, de sajnos semmi életjelet nem láttam rajta, közben a többi autós is próbált segíteni. Az utastérbe hajolva az indítókulcsot kerestem, de nem volt egyszerű megtalálni, és kivenni a műszerfal romjai között. A másik autóhoz a Veszprémvarsány felől érkező autósok siettek. Neki „szerencséje” volt, a saját lábán szállt ki az autójából. Remegő kézzel tárcsáztam a segélyhívót, elmondtam nekik, mit történt, majd összekapcsoltak a katasztrófavédőkkel. Kérték, hogy áramtalanítsam az autót, de az annyira összeroncsolódott, hogy nem tudtuk felnyitni a motorháztetőt.

Perceken belül megérkezett a mentő, majd a tűzoltó és a rendőr, mindenki tette a dolgát. A mentősök megállapították, hogy a szabálytalanul közlekedő sofőr életét már nem lehet megmenteni, az ütközéskor azonnal elhunyt. Ferenc a rendőrök kérésére a helyszínen maradt és tanúskodott.

  • Este, amikor hazaértem, elmeséltem a családomnak a tragédiát – mesélte. Hogy a gyerekeim el tudják képzelni, lerajzoltam nekik a balesetet, bízva abban, hogy hasonló helyzetben emlékezni fognak majd rá. Elmondtam nekik, hogy mennyire pillanatokon múlik egy ember élete, hiába van tisztában a szabályokkal, és azok szerint közlekedik. Csak a véletlenen múlt, hogy melyik autó találja oldalba a másikat, és melyik sofőr nem megy többé haza.
  • Nekem sokat segített a helyzet kezelésében mindaz, amit az elmúlt közeltíz évben a polgárőrségnél tanultam, az átélt szolgálati események megbeszélése, az intézkedés- taktikai és stressz tréningek. Pontosan tudtam, hogy mit kell tennem, de nem volt könnyű megtennem – emlékezett vissza Ferenc.

 

Képek:

1
2
3
4
5
6