Featured

giro

 

Még nem volt ekkora biciklis verseny az országban, ezért ismét számítanak a polgárőrök munkájára.

 

Mindenki hallott már a Tour de France-ról, nos a Giro d’Italia is ilyen esemény kerékpáros körökben. Az országúti biciklis körversenyt 1909 óta szinte minden évben megrendezték. A Giro áthalad Olaszország legszebb vidékein, de korántsem nézelődésről van szó, a versenyzők három héten és több ezer kilométeren keresztül hajtják a bringát. De hogy mire a nagy felhajtás?

 

Mindenkinek az egyetlen rózsaszínű póló kell! A versenyt először a La Gazetta dello Sport sportújság szervezte meg, ezért lett a verseny jelképe az újság színeit viselő rózsaszínű póló. A versenyzők teljesítményét szakaszonként mérik, három héten át megy a harc ugyan azért a pólóért!

 

Ez azt jelenti, hogy minden szakasz végén az előző nyertes leveszi a pólót, és a céltelepülés pódiumán átadja az élen állónak, így a póló akár minden nap gazdát cserélhet. A versenyzők ezzel teszik büszkévé csapatukat, és tisztelegnek a rendezők előtt.

 

giro1  giro2

 

A Giro-t Olaszországban a Forma 1-hez hasonló rajongás veszi körül, mindenki részese akar lenni a két keréken száguldó cirkusznak. Ilyenkor Itália rózsaszínbe borul, az emberek kivonulnak az utcára, hogy részesei legyenek az országos eseménynek. Az utóbbi években azt látni, hogy nem csak az olaszok, de a világ érdeklődését is komolyan felkeltette a rendezvény.

 

A biciklis karnevál 2020-ban Budapestről fog rajtolni, immár a 103. alkalommal!

 

Szilasi László, a magyarországi verseny szakmai vezetője szerint:

 

„Ez nemcsak egy kerékpárverseny, hanem egyben egy egész országnak szóló ünnepély is. Nem mellékesen persze egyúttal világméretű promóció, fantasztikus lehetőség.”

 

A magyarországi esemény olyan embereket támogatását tudhatja magáénak, mint Révész Máriusz, Aktív Magyarországért felelős kormánybiztos, Szalay-Bobrovniczky Alexandra, Budapest főpolgármester-helyettese, illetve Dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár.

 

Mivel a rendezvény nem csak a résztvevők, de a szervezők részéről is komoly megmérettetés, ezért a tervek szerint az Országos Rendőr-főkapitányság és a Budapesti Rendőr-főkapitányság rendőreit a zárási pontokon az Országos Polgárőr Szövetség zászlaja alatt a budapesti polgárőrök is segíteni fogják.

 

Az idei Giro d’Italián a Budapesti Polgárőr Szövetséget hárman képviselték, a feladatuk az volt, hogy a rendezvény lebonyolításának „fogásait” ellessék az Olaszoktól. A Capri-ból Novi Ligureig vezető 222 kilométeres, illetve a Cuenoból Pineroloba vezető befutó szakaszon is ott voltak.

 

Kollegáink is beszámoltak a verseny helyszínén uralkodó karneválhangulatról, és élőben bejelentkeztek a versenyről, melyet az alábbi videóban nézhettek vissza:

 

https://www.facebook.com/BudapestiPolgarorseg/videos/2384668618250512/