Hírek

2017.02.06
Elindult a Budapesti Polgárőrség cyber-megfélemlítés elleni programja

bpsz behalozva start2

Február 2-án a fővárosi Álmos Vezér Gimnázium és Általános Iskolában tanároknak és a szülőknek szóló felvilágosító előadással indult el a Budapesti Polgárőrség cyber-megfélemlítés elleni mintaprogramja. A „Behálózva” program célkitűzése, hogy a hazánkban minden harmadik gyermeket érintő probléma megelőzhetővé, és kezelhetővé váljon.

 

A CYBER-MEGFÉLEMLÍTÉS (cyberbullying) az, amikor a szóbeli és/vagy a közösségi megfélemlítést elektronikus technológiák (chat, blog, mobil alkalmazások, e-mail, SMS, MMS, vonalas telefon, stb.) használatával valósítják meg. Ide tartozik a bűncselekménynek minősülő internetes és telefonos zaklatás, valamint egyéb, jogszabályellenesnek nem minősülő megfélemlítésre irányuló cselekedett, amelynek célja az egyén tekintélyének, önbizalmának, erőpozíciójának és társadalmi státuszának rongálása. Jellemző rá, hogy állandó, intenzív, és komoly lelki sérülést idézhet elő.

A cyber-megfélemlítés nagyon sok fiatalt, és az őket körbevevő felnőtteket érinti Magyarországon is, ennek ellenére mégsem része az általános értelemben vett megelőzésnek. Sajnálatosan sem az iskolában, sem otthon nem foglalkozunk ezzel a problémával az általa kiváltott negatív hatások súlyosságának megfelelően.

Az előadásokat Steiner Attila programvezető tartotta meg a tantestület és szülői munkaközösség tagjainak.

A tervek szerint az ebben a félévben megvalósuló pilot-projekt tapasztalatai alapján a „Behálózva” program a 2017/2018-as tanévben más fővárosi általános- és középiskolában is elindításra kerül.

1 szazalek 7 med 480